Loonkloof begint bij al bij vakantiejob. Wat doen we eraan?

Uit onderzoek van een interimkantoor blijkt dat mannelijke studenten gemiddeld zo'n 300 euro per jaar meer verdienen met hun studentenjob. Uit het onderzoek uit 2017 bij duizend jongeren blijkt dat mannelijke studenten jaarlijks 2.200 euro verdienen, en vrouwelijke jobstudenten 1900 euro. De loonkloof bedraagt een kleine 300 euro of 12 procent.

Verschillende oorzaken

Uit de studie worden verschillende mogelijke oorzaken van de loonkloof onderzocht.

Wordt dit hogere loon veroorzaakt door beter onderhandelen van de jongens? Volgens de studie niet, omdat er weinig onderhandeld wordt over het loon van vakantiejobs. Ook discriminatie lijkt uitgesloten: voor dezelfde job verdienen jongens evenveel als de meisjes.

Waar ligt het dan wel aan? Aan de keuze van de jongens en meisjes zelf. Jongens kiezen voor andere type jobs dan meisjes. Ze werken vaker als magazijnier of in de productie, vaak ook in shiften. Het loon ligt daar hoger dan in "typisch vrouwelijke" jobs zoals in de zorgsector of als animator op een speelplein.

Niet nieuw

Het verschil in verloning is niet nieuw. Al in 2006 werd gemeld dat jongens met hun studentenjob 10 tot 20% meer verdienden dan meisjes.

Het verschil in jobvoorkeur is ook goed gedocumenteerd. In de twee slechtst betalende sectoren, kleinhandel (verkoop) en horeca is respectievelijk 70% en 58% van het personeel een vrouw. Terwijl in de best betalende sectoren, chemie en informatica, vooral mannen te vinden zijn. Dit zijn de sectoren met de grootste uitersten, maar toch er is sprake van een trend: vrouwen vind je vaker terug in minder goed betalende sectoren, mannen zijn geconcentreerd in de sectoren met hogere lonen.

Wat doen we eraan?

Ok, er is een loonkloof. Maar wat doen we eraan? Hoe lossen we dit op?

Iemand suggesties?

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.