Welke studentenjobs zet ik op mijn cv?

Met een studentenjob kan je een extra zakcentje verdienen. En het levert ook de nodige ervaringen op.

Je kan hierbij selectief te werk gaan en je vakantiejob laten aansluiten op de carrière die je in gedachten hebt.Je snuift dan op wat je straks te wachten staat en je doet waarschijnlijk werk wat je leuk vindt.

Het kan echter ook gebeuren dat je studentenjob niet aansluit bij je latere carrièrepad. Feitelijk doet dat er niet toe. Als je maar weet welke jobs je straks wel of niet op jouw cv kan zetten.

Wil je weten wat de do's en don't's zijn, lees onderstaande dan even goed door:

Relevantie is de sleutel

Weet je niet zeker of je een bepaalde studentenjob op je curriculum vitae moet zetten?
Vraag je dan eens af hoe relevant de baan is, naast de baan waarop je solliciteert. Dit mag je breed zien. Zal je in je nieuwe baan veel contact krijgen met klanten of leveranciers, dan mag je echt wel je communicatieve vaardigheden en klantgerichtheid in vet zetten. Bijvoorbeeld van dat studentenbaantje waar je als horecabediende werkte. Ook als de jobs ver uit elkaar liggen.

Het draait uiteindelijk om de vaardigheden die je hebt opgedaan. Daar kan je namelijk in je nieuwe baan op terug kan vallen. Dit maakt je veelal een geschiktere kandidaat dan mannen/vrouwen die deze vaardigheden niet hebben opgedaan.

Schrijf daar dus meer over in je sollicitatiebrief. Let erop dat die sterke in een eventueel sollicitatiegesprek ook volledig kunt toelichten en uitleggen. Vermeld het eventueel ook in je motivatiebrief.

Relevantie is dus de sleutel.

Banen uit je studententijd laten motivatie zien

Als je een studentenbaan in je curriculum vitae vermeld, dan laat je zien dat je van aanpakken weet en dat ze van jou genoeg motivatie kunnen verwachten. Iets wat door een potentiële werkgever zeer gewaardeerd wordt.

Let wel, dit geldt niet overal. In de industriële sector kan de relevantieregel wel eens niet op gaan. Wees daar dus voorzichtig met het vermelden van (teveel) studentenjobs. Menig werkgever hanteert namelijk de regel, dat als jij veel tijd in studentenbanen hebt gestoken, dit ten koste is gegaan van jouw studie.

Spreek je netwerk aan

Je cv onder ogen brengen bij zoveel mogelijk mensen vergroot natuurlijk jouw kansen op werk. Hoe groter je netwerk, hoe meer kans je uiteindelijk op die nieuwe job maakt. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden.

Als je een job hebt gedaan in de sector waar jouw einddoel ligt, is het echt wijs om onder dat netwerk jouw cv te verspreiden.

Goede contacten die je tijdens je baan hebt opgedaan kan je dan gebruiken als referentie. Deze referentie geeft jouw LinkedInprofiel extra gewicht. Je mag dus stellen dat je veel meer uit jouw studentenjob kunt halen dan je aanvankelijk zou denken.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Op deze manier vermijden we spambijdrages.